Wat 800 profielfoto’s ons vertellen over dé perfecte profielfoto

Posted · Add Comment

Ken je dat? Je krijgt een profielfoto onder ogen en binnen twee seconden heb je besloten. De foto krijgt van jou een ja of een nee.

Hoe dat werkt?

Een (zakelijke) profielfoto is je online visitekaartje. Je kijker beoordeelt je – bewust of onbewust – op drie criteria: vind ik die persoon aardig? Lijkt hij of zij competent? En hoeveel invloed kan hij of zij uitoefenen?

Een onderzoek naar 800 profielfoto’s heeft laten zien, hoe je op alle drie onderdelen optimaal kan scoren.

De 6 beste tips:

1. Je ogen goed in beeld

Een zonnebril oogt oh zo cool en mysterieus. Maar voor een professionele profielfoto is een zonnebril een echte dooddoener: je geeft de kijker het gevoel dat je niet bereikbaar bent. Het gevolg? Je score op ‘aardig’ zakt direct.

Het grappige is dat een lok haar voor je ogen of een kleine schaduw over je ogen je score op aardigheid niet negatief beïnvloedt. Wel verlies je dan iets op competentie en invloedrijkheid.

Een goed idee dus om je ogen altijd zonder ‘obstakels’ in beeld te krijgen.

2. Een beetje knijpen doet wonderen

Knijp je ogen gerust een klein beetje dicht. Zo laat je aan de wereld zien dat je op de gemak bent, je ontspannen voelt en (zelf)vertrouwen hebt. Sper je ogen niet wijd open, want je lijkt al gauw zo bang als een geschrokken hert.

Ga je daarentegen voor een klein knijpje, dan geef je je profielfoto een boost op alle drie de criteria voor een sterke foto.

3. Vooruit met die kin

Niets doet zoveel voor een competente uitstraling als een krachtige kaaklijn. Houd je hoofd dus een beetje omhoog en steek je kin iets naar voren. Als het goed is voel je je meteen al krachtiger, super voor een sterke profielfoto! Je lijkt er ook nog eens invloedrijker én aardiger door, een mooie bonus.

4. Say cheese!

Een glimlach blijkt de allerbelangrijkste factor voor een goede foto. Het is mijn ervaring dat een gesloten mond niet zoveel doet voor een aardige uitstraling. Een grote open lach daarentegen doet veel op het aspect aardigheid, maar laat je direct minder competent en invloedrijk overkomen. De gulden middenweg? Laat je tanden zien. Maar met mate: een stukje van je boventanden en wat minder van de ondertanden. Even oefenen voor de spiegel en je kan genieten van een prachtige, professionele smile op je profielfoto.

5. Kleding maakt de vrouw (of man)

Met slim gekozen kleding maak je precies de juiste indruk. Wil je hoog scoren op competentie en invloed, dan doet formele kleding de trick voor je. Hierbij geldt: hoe donkerder het jasje en hoe stijver de stof, hoe invloedrijker je overkomt. Pas wel op met zwart, dat staat lang niet iedereen. Liever geen al te felle kleuren, trendy details of flodderige stoffen, die laten je minder competent lijken. Mijn beste kledingtip als fotograaf? Kleed je naar de functie die je over 3 jaar wilt hebben!

6. Profielfoto bewerken

Fotografen bewerken vaak foto’s, om tot het gewenste prachtresultaat te komen. Wat hierbij de beste manier is? Vermijd alles wat te extreem is.

Heb je te maken met een donkere foto? Bijvoorbeeld ‘s nachts genomen of in een donkere kamer? De kijker ervaart een donkere sfeer als onprettig en je score op aardigheid krijgt er een knauw van. Beter is het om overdag te fotograferen, in een lichte ruimte.

Een andere valkuil is een te hoge kleurverzadiging. Niemand wil er op een profielfoto uitzien als een worteltje. Een goede fotograaf zorgt dus voor een gematigde, natuurlijke kleurverzadiging.

Zwart-wit foto’s kunnen trouwens altijd. Deze artistieke variant scoort nog steeds hoog op zowel aardigheid, competentie en invloedrijkheid. Stylish en tijdloos.