Waarom een aardige foto uitstraling zo belangrijk is

Posted · Add Comment

Intelligentie en competentie, nog niet zo lang geleden waren dat de twee belangrijkste ingrediënten voor een sterke profielfoto. Inmiddels vinden we soft skills zoals goed kunnen luisteren en inlevingsvermogen net zo belangrijk bij onze collega’s en leidinggevenden. We zoeken naar een sympathieke uitstraling en een warme persoonlijkheid. We willen werken met een aardig iemand. Ons team komt sneller en beter tot prachtige prestaties met een warme, menselijke collega die we kunnen vertrouwen en die oprecht het beste met het bedrijf en anderen voorheeft.

Uit onderzoek blijkt dat aardige mensen worden sneller aangenomen. Ze krijgen eerder hulp bij het werk, staan bekend als sterkere netwerkers en een foutje wordt een warme persoonlijkheid met liefde vergeven. Zelfs een zwak argument komt overtuigender over als het van een sympathieke persoonlijkheid komt. Warmte en een oprecht aardige uitstraling vinden we namelijk onweerstaanbaar.

Een flinke portie aardigheid laten zien op je profielfoto is dus een must voor je carrière.

Hoe je jezelf als warm persoon profileert? We hebben drie beproefde fotografen tips voor je. Heb je er een hekel aan om voor de camera te staan of vind je jezelf niet fotogeniek? Deze tips werken ook voor jou. Miss of mister sympathiek op je profielfoto worden, zo doe je dat:

1. Smile, smile, smile

Een oprechte glimlach is de snelste weg naar een aardige, toegankelijke uitstraling. Krul je mondhoeken dus omhoog, laat je ogen meedoen (rimpeltjes en een klein knijpje) en vergeet niet om je foto-glimlach ook van binnen te voelen. Glimlachen lijkt een cliché, maar zorgt juist voor herkenbaarheid als het gaat om een sympathieke look: een aardig iemand kijkt nou eenmaal niet streng of afstandelijk in de lens. Een oprechte glimlach laat je echt nooit in de steek.

2. Kom binnen met oogcontact

Oogcontact zet iets in beweging. De kijker zal direct een persoonlijke connectie met je ervaren. Een mooie directe oogopslag geeft de kijker het gevoel dat jullie elkaar al een beetje kennen. En dan is de stap naar een persoonlijk gesprek zo gezet.

Een extra fotografen tip voor een supertoegankelijke blik: je oogwit laten zien. Is het witte gedeelte rondom je iris te zien? Dan heb je al een extra streepje aardigheid voor op anderen. Een stukje oogwit laat namelijk zien dat je je kwetsbaar durft op te stellen en jezelf laat zien. En zeg nou zelf, hoe sympathiek is dat?!

3. Laat je schaduwkanten thuis

Een deels belicht gezicht, een onduidelijk persoon in een donkere kamer: wat een prachtige start voor een puntje-van-je-stoel suspense verhaal. Op foto’s kun je met licht en schaduw wonderen voor de sfeer verrichten. Recruiters willen echter geen wonderen zien. HR professionals zoeken bij een goede profielfoto naar duidelijkheid, een heldere blik en een positieve uitstraling. Fotografen met als specialisme zakelijke portretfoto’s zorgen dan ook altijd voor natuurlijk daglicht en een lichte, toegankelijke sfeer. Wil je aardig en sympathiek over de bühne komen, dan laat je beter (en letterlijk) je schaduwkanten thuis. Vermijd dus onvoordelig licht en harde schaduwen.

Een aardig persoon in een prettige, natuurlijke omgeving, van zulke profielfoto’s wordt elke recruiter blij!