Hoe krijg je een foto authentiek?

Posted · Add Comment

Een authentieke foto is een goede foto. Levendig en natuurlijk. Waar je in de eithies nog wegkwam met een glamour foto en de nineties garant stonden voor geposeerde shots, willen we nu ├ęchte mensen zien. Authentieke foto’s van echte mensen, die op een natuurlijke manier zoveel mogelijk van zichzelf laten zien.

Dat klinkt als een uitdaging en dat is het ook. Een foto beweegt immers niet, heeft geen stemgeluid en kan niet live reageren. Hoe zorg je dan als fotograaf samen met je model voor een authentieke foto?

Net als in het echte leven

Wil je natuurlijk en authentiek overkomen op een foto, dan gedraag je je voor de camera het beste zoals in het echte leven. Begroet je je buren op straat over het algemeen niet met een duckface? Of een peaceteken voor je gezicht of met een uitgestoken tong? Dan hoef je dat voor de camera ook niet te doen.

Wat wel goed werkt voor een authentieke uitstraling, zijn lichaamshoudingen die we als vanzelf aannemen. Denk aan een kopje thee of koffie in je hand, een elleboog op tafel of een hand in je broekzak. Een rustige glimlach en open blik erbij en je bent helemaal jezelf.

Ga lekker zitten

Niet iedereen voelt zich op zijn of haar gemak voor de camera. Een goede truc om je snel op je gemak te voelen is om te gaan zitten in plaats van te blijven staan. Ontspannen zitten helpt enorm om een goede foto tot stand te brengen. Wat hier achter zit? Als we staan, voelen we ons ‘als geheel bekeken’ en weten we vaak niet waar we onze handen moeten laten of hoe we onze voeten moeten plaatsen. In zittende positie is er echter maar een deel van ons zichtbaar waardoor we ons minder kwetsbaar voelen. We nemen dan veel makkelijker een natuurlijke houding aan, zoals je kin op je hand laten rusten. Of, met je benen over elkaar, iets van de tafel af gaan zitten.

Geef je handen houvast

Zoek je naar een prettige houding maar weet je niet hoe je dat voor elkaar krijgt? Geef je handen dan iets te doen. Je zou de armleuningen van je stoel kunnen vastpakken, een kopje thee in handen houden of je hand op iemands schouder leggen. Op die manier geef je niet alleen je handen iets te doen, maar breng je ook focus aan in je geest. Je voelt letterlijk wat je in handen hebt en dat helpt je ontspannen terwijl de fotograaf een prachtig natuurlijke houding kan vastleggen.

Smile like Duchenne

Een beproefde methode om authentiek te glimlachen is de zogeheten Duchenne smile. Hoe je deze op je gezicht tovert?

  • Je mondhoeken een beetje naar boven brengen
  • Je ogen een klein beetje sluiten
  • Rimpeltjes rond je ogen zichtbaar maken
  • Meer boventanden dan ondertanden laten zien

Maar je kunt natuurlijk ook gewoon in de lach schieten en de natuurlijke glimlach daarna laten vastleggen. Een goede fotograaf kent precies het moment waarop je op je echtst overkomt.

Laat het los

Iedereen wil goed op de foto staan. Mooi, professioneel of grappig. De beste manier om dat te bereiken is om niets te willen bereiken. Laat het los. Laat je masker zakken en wees jezelf. Hoe minder het je kan schelen hoe je overkomt, hoe authentieker je foto wordt. Niets zo aantrekkelijk en overtuigend als iemand die gewoon zichzelf kan zijn.