Lichaamstaal. Een mooie houding trekt de aandacht

Posted · Add Comment

Als ik vroeger aan tafel krom zat, trok mijn moeder met het puntje van haar wijsvinger een stevige lijn over mijn rug. Van boven naar beneden. Ik ging meteen recht zitten. Ook als ik krom liep of er scheef hangend bij stond, zei ze er wat van. Goed bedoeld natuurlijk, maar wel irritant!

Met een mooie houding kun je echt de aandacht trekken. Of dit nu op je werk, tijdens een presentatie, een eerste date of op de foto is, met de juiste houding kom je een heel eind. Uit onderzoek blijkt steeds weer dat het je houding, en niet je daadwerkelijke status, is waarmee je je uitstraling kunt beïnvloeden en er bijvoorbeeld krachtig uit kunt zien. Om je een handje te helpen zijn hier een aantal kenmerken te vinden waarmee je kunt leren om de juiste houding op het juiste moment aan te nemen.

Let op de situatie

Als eerste is het belangrijk dat je je bewust bent van de situatie en nadenkt over wat er van je gevraagd wordt. Wanneer je bijvoorbeeld een groep moet leiden, dien je daadkracht en zelfverzekerdheid uit te stralen. Help je een goede vriend met zijn probleem, dan is compassie en een open houding juist meer op de plaats. Elke situatie vraagt weer om een andere aanpak en het is belangrijk om je hiervan bewust te worden zodat je je op de juiste manier kunt aanpassen.

Voel je krachtiger met een rechte rug

Wil je kracht uitstralen? Recht dan je rug, kijk vooruit en neem je ruimte in beslag. Probeer het maar eens uit voor de spiegel of neem jezelf op, je zult zien dat er een andere versie van jezelf lijkt te staan. Je moeder sprak je niet voor niets aan om recht te lopen!

Doe als een danser(es)

Voor een soepele houding kun je het beste doen alsof je een danser(es) bent. Zoek maar eens op internet of via tv-programma’s op hoe dansers erbij lopen. Ze bewegen zich met gratie en ontspanning en dat geeft een bijzonder effect. Doe ze na wanneer je dit ook uit wilt stralen of ga gewoon op dansles. Dat is niet alleen gezellig, maar je leert er ook nog eens veel van.

Laat zien dat je benaderbaar bent met een open houding

Wanneer je juist benaderbaar wilt lijken, dan is een open houding essentieel. Wanneer je bijvoorbeeld tegenover iemand zit, kun je met een hand een kopje koffie/thee vasthouden. Hiermee wordt je houding automatischer opener. Kijk ook rond wanneer je tussen veel mensen staat en maak oogcontact als je met iemand wilt praten.

Experimenteer en oefen

Het heeft wat tijd nodig voordat je het aanpassen van je houding goed onder de knie hebt. Experimenteer en oefen daarom veelvuldig. Je kunt bijvoorbeeld jezelf laten fotograferen in verschillende houdingen en stijlen, zodat je weet hoe je op anderen overkomt. Nodig wat vrienden uit en oefen op elkaar verschillende manieren van staan en lopen. Probeer bij vreemden bepaalde dingen gedaan te krijgen door een andere houding aan te nemen. Ga naar die ene collega toe en probeer een geheel andere lichaamshouding uit op die persoon, noteer het effect. Kortom, er zijn genoeg manieren om met je houding te experimenteren.