Wat maakt iemand fotogeniek?

Posted · Add Comment
fotogeniek

Op de foto. Voor sommigen een warm bad en voor anderen een grote angst. Sommigen van ons lijken wel geboren voor de camera en anderen staan er veel liever achter in plaats van voor. Waardoor komt het toch dat de ene persoon fotogeniek is en de ander niet? Hoe kun je zien of iemand fotogeniek is? En zou je het ook kunnen beïnvloeden om zelf wat beter op de foto te komen staan?

Wat betekent fotogeniek zijn eigenlijk?

Fotogeniek zijn heeft alles te maken met uitstraling. Je hoeft niet mooi te zijn volgens de algemene standaarden om goed op de foto te komen. Je kent vast wel mensen uit je omgeving die je op het eerste gezicht niet erg mooi vindt, maar die wel prachtig fotograferen. Als een algemene regel geldt dat wanneer iemand zich op zijn of haar gemak voelt, diegene mooi op de foto komt te staan. Wanneer je gewend bent om voor de camera te staan en hier mooie plaatjes uitkrijgt, dan voel je je er vanzelf zelfverzekerder over en groeien je foto’s mee. Het werkt ook andersom. Wanneer je gewend bent aan slechte foto’s van jezelf, verstar je steeds meer wanneer de camera op je af komt en krijg je weer slechte foto’s.

Hoe kun je zien of iemand fotogeniek is?

Het is voor de leek over het algemeen pas mogelijk om te zien of iemand fotogeniek is wanneer hij/zij diegene op de foto ziet. Getrainde fotografen hebben een geoefend oog en kunnen door hun ervaring inschatten hoe iemand mooi op de foto kan komen te staan. Het heeft ook te maken met dat we met onze ogen een ander beeld zien dan de camera. Zelf kunnen we dankzij onze twee ogen diepte zien en krijgen we een ander plaatje dan de platte camera met één lens. Zo kan iemand met bijvoorbeeld een bijzondere botstructuur er in het echt niet zo mooi uitzien, maar juist tot zijn of haar recht komen op het twee dimensionale beeld. En hoe meer je gewend bent om door de lens te kijken, hoe beter je een inschatting van fotogenieke kenmerken kunt maken.

Kom zelf nog beter uit op foto’s

Fotogeniek zijn kun je zelf zeker wel een handje helpen. Volg de volgende tips voor een mooie foto van jezelf:

  • Contact met de fotograaf. Het begint allemaal met het contact met de fotograaf. Als deze goed is, volgt de rest bijna vanzelf. Een goede fotograaf kan zijn klanten op hun gemak laten voelen en ze er op hun best uit laten komen. Zorg er daarom voor dat je iemand uitkiest waar je vertrouwen in hebt en waarbij je je op je gemak voelt.
  • Puur natuur. Houd je houding en je uitdrukking natuurlijk. Forceer niks, maar laat gewoon zien wie je bent.
  • Oefenen. Een beetje oefenen kan nooit kwaad. En het is ook gewoon erg leuk om dit met wat vrienden te doen.